poniedziałek, 29 października 2012

Zupa z pora z parówkami


Por uważam za warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Posiada nie tylko właściwości odżywcze, ale również lecznicze, zwłaszcza dla ludzi mających problemy z nerkami, jak i dla wsparcia układu odpornościowego. 
W imię powyższego zupka z pora jest idealnym rozwiązaniem na niesprzyjającą aurę jesienno - zimową. 

Składniki
  • 50 dag porów
  • 5 dag masła
  • 1,5 l rosołu (u mnie z dnia poprzedniego)
  • 2 grube parówki
  • 3-4 ziemniaki
  • 0,5 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • vegeta
Sposób
Starannie umyć pory, przekroić wzdłuż na połówki, drobno pokroić, podsmażyć na maśle, następnie zalać gorącym wywarem z kostek rosołowych, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone parówki, całość doprawić vegetą. Gotować do miękkości. 
Gotową zupę można zagęścić śmietaną wymieszaną z 1-2 łyżeczkami mąki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz