Por uważam za warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Posiada nie tylko właściwości odżywcze, ale również lecznicze, zwłaszcza dla ludzi mających problemy z nerkami, jak i dla wsparcia układu odpornościowego.
W imię powyższego zupka z pora jest idealnym rozwiązaniem na niesprzyjającą aurę jesienno - zimową.
Składniki
- 50 dag porów
- 5 dag masła
- 1,5 l rosołu (u mnie z dnia poprzedniego)
- 2 grube parówki
- 3-4 ziemniaki
- 0,5 szkl. śmietany 18 proc.
- 1-2 łyżeczki mąki
- vegeta
Sposób
Starannie umyć pory, przekroić wzdłuż na połówki, drobno pokroić, podsmażyć na maśle, następnie zalać gorącym wywarem z kostek rosołowych, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone parówki, całość doprawić vegetą. Gotować do miękkości.
Gotową zupę można zagęścić śmietaną wymieszaną z 1-2 łyżeczkami mąki.
Gotową zupę można zagęścić śmietaną wymieszaną z 1-2 łyżeczkami mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz