poniedziałek, 29 października 2012

Zupa z pora



Por uważam za warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Posiada nie tylko właściwości odżywcze, ale również lecznicze, zwłaszcza dla ludzi mających problemy z nerkami, jak i dla wsparcia układu odpornościowego. 
W imię powyższego zupka z pora jest idealnym rozwiązaniem na niesprzyjającą aurę jesienno - zimową. 
Przygotowuję ją zresztą cały rok, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych zup, kto więc nie próbował niech degustuje. Zapewniam że jej delikatny smak na długo pozostanie w pamięci.

Składniki
  • 50 dag porów
  • 5 dag masła
  • 1,5 l rosołu zrobionego z kostek rosołowych
  • 2 grube parówki
  • 3-4 ziemniaki
  • 0,5 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • vegeta bądź kucharek

Sposób
Starannie umyć pory, przekroić wzdłuż na połówki, drobno pokroić, podsmażyć na maśle, następnie zalać gorącym wywarem z kostek rosołowych, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone parówki, całość doprawić kucharkiem. Gotować do miękkości. Gotową zupę zagęścić śmietaną wymieszaną z 1-2 łyżeczkami mąki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz