Ślepe rybo to tradycyjna zupa pochodzenia wielkopolskiego. Zupa ta z założenia miała królować na "uboższych" stołach społeczeństwa poznańskiego, przygotowywana była jedynie z gotowanych a następnie duszonych ziemniaków i marchwi. Właśnie z powodu braku w niej jakiegokolwiek mięsa była nazywana ślepą. Przygotowywana przeze mnie zupa jest nie do końca ślepa, ponieważ dokładam do niej dobrze wysmażoną kiełbasę.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 0,5- 0,7 kg marchwi
- 2 cebule
- 3 kawałki kiełbasy
- sól, vegeta, maggi
- margaryna do podsmażenia kiełbasy i cebuli
Sposób
Ziemniaki ugotować z marchewka i przyprawami do miękkości, odlać wodę z przyprawami w której warzywa się gotowały do oddzielnego garnka. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki udusić na pure, następnie wlać do nich z powrotem odpowiednią ilość wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa nie była za gęsta, ale jednocześnie nie za rzadka.
Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę.
Usmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować.
Latem dodaję do gotujących się ziemniaków z marchewką liść maggi, natkę pietruszki i selera związane nitką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz