piątek, 26 października 2012

Ślepe ryby


Ślepe rybo to tradycyjna zupa pochodzenia wielkopolskiego. Zupa ta z założenia miała królować na "uboższych" stołach społeczeństwa poznańskiego, przygotowywana była jedynie z gotowanych a następnie duszonych ziemniaków i marchwi. Właśnie z powodu braku w niej jakiegokolwiek mięsa była nazywana ślepą. Przygotowywana przeze mnie zupa jest nie do końca ślepa, ponieważ dokładam do niej dobrze wysmażoną kiełbasę.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5- 0,7 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 3 kawałki kiełbasy
  • sól, vegeta, maggi
  • margaryna do podsmażenia kiełbasy i cebuli
Sposób
Ziemniaki ugotować z marchewka i przyprawami do miękkości, odlać wodę z przyprawami w której warzywa się gotowały do oddzielnego garnka. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki udusić na pure, następnie wlać do nich z powrotem odpowiednią ilość wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa nie była za gęsta, ale jednocześnie nie za rzadka.
Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. 
Usmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować.
Latem dodaję do gotujących się ziemniaków z marchewką liść maggi, natkę pietruszki i selera związane nitką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz