Krokiety to z pewnością dość czasochłonne danie, najpierw to całe smażenie naleśników, później oczywiście farsz, zawijanie, panierowanie i ponowne smażenie otrzymanych krokietów... jednak choć szybkość wykonania nie należny do najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często.
Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda.
Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda.
Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą)
Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski.
Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami. Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty ser.
Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- oliwa do smażenia
- 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej
- 0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone)
- 2 duże cebule
- pieprz mielony, sól
- 20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie)
- bułka tarta i jajka do panierki
- olej do smażenia
Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski.
Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami. Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty ser.
Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
Przed spożyciem polać sosem czosnkowym, bądź ketchupem. Podawać z frytkami, bądź jako dodatek do barszczyku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz