wtorek, 30 października 2012

Krokiety z kapustą i pieczarkami


Krokiety to z pewnością dość czasochłonne danie, najpierw to całe smażenie naleśników, później oczywiście farsz, zawijanie, panierowanie i ponowne smażenie otrzymanych krokietów... jednak choć szybkość wykonania nie należny do najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często.
Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda. 

Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • oliwa do smażenia
Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie)
Farsz:  
  • 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej  
  • 0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone)  
  • 2 duże cebule  
  • pieprz mielony, sól  
  • 20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie)
Dodatkowo: 
  • bułka tarta i jajka do panierki
  • olej do smażenia
Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję.
Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski. 
Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami.  Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty ser.
Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. 
Przed spożyciem polać sosem czosnkowym, bądź ketchupem. Podawać z frytkami, bądź jako dodatek do barszczyku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz