wtorek, 13 sierpnia 2013

Styropian


Ciasto które można okrzyknąć 100 procentowym pewniakiem - wychodzi zawsze, ale to zawsze. Wyglądem przypomina sernik, choć wcale nim nie jest.

Składniki ciasta
  • 3 szkl. maki 
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
Składniki masy
  • 2 jogurty brzoskwiniowe po 500g 
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy
Sposób

Składniki ciasta zarobić na kruszonkę, połowę posypać na blaszkę. Jogurty wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dodać ubite białka. Masę wylać na kruszonkę i posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec w temp 180 stopni przez ok 50 minut. 

piątek, 19 lipca 2013

Fileciki z serem feta


Składniki 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ser feta
  • przyprawa typu kebab, gyros
Sposób
Fileta pokroić na małe kawałki, obtoczyć delikatnie z obu stron w przyprawie. Na wierzchniej stronie każdego fileta ułożyć po plasterku sera typu feta. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, ostrożnie przekładać na stronę, po której znajduje się ser. 


czwartek, 18 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką



Z pozoru zwykły drożdżowy, jednak sekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza, tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego. 

Przepis na dużą blachę piekarniczą. 

Ciasto
  • 3 jaja
  • 0,5 kostki margaryny
  • 7 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 dag świeżych drożdży
  • 1,5 szkl. mleka
  • 70 dag mąki
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
Kruszonka
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 10 dag maki
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • olejek śmietankowy do smaku
Dodatkowo 
  • truskawki świeże lub mrożone
Sposób
Margarynę rozpuścić, drożdże rozetrzeć w lekko podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiać rękoma do czasu, aż produkty się połączą. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę połączyć wszystkie składniki w misce. Kruszonka z wiórkami kokosowymi będzie dość lepka (przykleja się do rąk) ale to jej naturalna cecha.
Dużą blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyć na niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce, na nie  kruszonkę  (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.