czwartek, 22 sierpnia 2019

Tarta ziemniaczana z tuńczykiem i suszonymi pomidorami



Składniki

Ciasto
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • około 1/2 szkl. mąki pszennej
Nadzienie
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki suszonych pomidorów posiekanych na drobno
  • 150 g żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób
Przygotować ciasto. Ziemniaki obrać i umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Po przestygnięciu do puree ziemniaczanego dodać mąkę i zagnieść ciasto. 
Naczynie do tarty wysmarować tłuszczem i całe (zarówno spód, jak i boki) wylepić ziemniaczanym ciastem. Podpiec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 190 st. C.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dołożyć paprykę aby lekko zmiękła. Doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć paprykę z cebulą, następnie wyłożyć tuńczyka z puszki, posypać posiekaną natką pietruszki i suszonymi pomidorami.
Mleko wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, zalać nim tartę. Całość posypać żółtym serem i ponownie umieścić w piekarniku. Zapiekać około 20 minut w 190 st. C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz