piątek, 7 czerwca 2013

Pojdka


Kolejna, zaraz po zupie ŚLEPE RYBY regionalna potrawa, zapewne dobrze znana Poznaniakom... w moim rejonie przekazywana jak pamiątki rodzinne z dziada pradziada i jeszcze dalej. Na stałe gości w piątkowym menu naprzemiennie z "pyrą z gzikiem":) 

Składniki
  • 6 -7 jaj
  • 3 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki maki
  • 3 cebule
Sposób
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Jaja, mleko, mąkę zmiksować na jednolitą masę, wlać na patelnię do podsmażonej cebuli, trzymać na ogniu do czasu jak masa stanie się gęsta. W przypadku gdy będzie zbyt gęsta dolać mleko.

13 komentarzy:

  1. Pojdka, pojdka... Pierwsze słyszę, widać, że do poznanianki mi daleko. Brzmi prosto, ale smakowicie :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy o czymś takim nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwę słyszałam na 100 %,ale nie wiedziałabym co to.Wiedziałam, natomiast co to jest gzik:)). Musze powiedzieć,że z Poznam=niem nie mam nic wspólnego, a szkoda. Podobno jest tam bardzo ładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny blog! Gratuluję różnorodności przepisów - od ślicznych ciast do regionalnej pojdki (dobrze odmieniłam?) ;)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze odmieniłaś;) Dziękuję bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi genialną pojdkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. My robimy z boczkiem i na maslance:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobra pojdka, może nawet nieco lepsza o tej, którą jadałem w dzieciństwie i później czasem też;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w domu babusia godała na to ślepe jajo. Na maślance to tetrała, na bogola to jeszcze ćpneła boczku. I do tego pyry w mundurach.... Żarki my jak smok! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak mego dzieciństwa �� moja babcia robiła rewelacyjną pojdkę ale nikt nie wiedział jak, teraz pojdka wróci do naszego menu ��

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas to robiła babcia i mama, teraz robię ja koniecznie z boczkiem. Nie wiem czemu mówi sie gzik, jak tylko sięgam wstecz bardzo daleko to u nas mówiło się gzika !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój tata robi na smalcu, z boczkiem, bez cebuli. Do ziemniaków w mundurkach, wiejskiego masła i koniecznie ze szklanką maślanki. Jutro jemy na kolację, musimy tylko przejechać 400km z podbeskidzia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis. Także długo szukałam. Polecam dodać 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka pieprzu moja mama tak robiła i smakuje rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń