sobota, 29 czerwca 2013

Kluski śląskie



Składniki 
  • ugotowane ziemniaki - 3/4 części garnka
  • mąka ziemniaczana  - 1/4 część garnka

Sposób
Ziemniaki dokładnie ugnieść, bądź przecisnąć przez praskę. Powierzchnię w garnku wyrównać, z powstałej masy wyjąc 1/4 cześć, w wolne miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile ubyło ziemniaków. Całość wraz z wyłożoną częścią ziemniaków zagnieść na jednolitą masę.  Z wyrobionego ciasta formować kulki, następnie w każdej z nich wykonać wgłębienie kciukiem.
Kluski gotować w osolonej wodzie około 2 - 3 minuty, do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. 


2 komentarze:

  1. uwielbiam!:) i zawsze obowiazkowo z sosem:D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie Ci wyszły, jakoś dawno ich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń