Urozmaicenie klasycznego schaboszczaka - wersja "na bogato" z pieczarkami i cebulką. Tymczasem zabrałam się już za przygotowania sylwestrowych potraw. Golonka w piwie jest już w piekarniku, a klopsiki z pieczarkami są już ostatecznie przygotowane, zwarte i gotowe czekają na sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki. Przygotuję również gołąbki w kapuście pekińskiej oraz siekane kotleciki, być może już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe drinki.
A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani?
A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani?
Składniki
- 70 dag schabu bez kości
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Panierka
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
Sposób
Schab pokroić na plastry, rozbić, doprawić. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle. Na rozbite plastry schabu układać na jednej połówce przyrządzony farsz, złożyć na pół, obtoczyć kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz