Składniki
- 1 kostka margaryny
- herbatniki (użyłam pełnoziarnistych)
- suszone wiśnie (wedle uznania)
- 1,5 szkl. cukru
- 4 łyżki kakao
- 4,5 szkl. mleka w proszku
- 3/4 szkl. wody
W garnku na małym ogniu łączymy wodę, margarynę, cukier oraz kakao. Gdy się połączą garnek zestawiamy z ognia i powoli, stopniowo wsypujemy mleko w proszku, jednocześnie mieszając, aby nie powstały grudki. Do masy dodajemy suszone wiśnie oraz drobno pokruszone herbatniki. Masę przekładamy do keksówki (użyłam jednorazowej- jak dla mnie łatwiej się z niej wyciąga gotowy blok), ugniatamy łyżką. Przygotowany deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
smak dzieciństwa,,niestety za którym nie przepadałam :) nigdy nie lubiłam suszonych owoców,teraz robię go sama i ich ilość jest znikoma,ale za to dodaje sporo orzechów :)
OdpowiedzUsuńMniam! To musi ukoić wszelkie smutki :)
OdpowiedzUsuńTez mam zamiar robic, bo baaaaardzo dawno juz u Nas nie było
OdpowiedzUsuńA czy moga byc rodzynki za miast sliwek?
OdpowiedzUsuńŚliwek nie dawałam, w przepisie są wiśnie. Generalnie można dodać wszystko co się lubi mogą to być rodzynki, suszone morele, śliwki, a nawet orzechy;)
UsuńIle gram trzeba dodać wiśni i herbatników? Opakowania są różne , więc pytam ☺
OdpowiedzUsuńFaktycznie dla niektórych mogło brzmieć to trochę mało precyzyjnie, w przepisie jest już zmiana. Proponuję więc dodać herbatniki i wiśnie i ilości wedle własnego uznania;) Cóż jedni wolą więcej czystej czekolady, inni dodatków;) Pozdrawiam
Usuńrzeczywiście - wielka czekolada :) Dawno nie robiłam. Zjadłabym kawałek :) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńprezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńCukier kryształ czy puder?
OdpowiedzUsuńCukier kryształ czy puder?
OdpowiedzUsuńDodawałam kryształ, aczkolwiek można dać zamiast niego cukier puder:)
Usuńmoże być masło? zamiast margaryny
OdpowiedzUsuńOczywiście, jak najbardziej;)
Usuń