czwartek, 14 maja 2015

Blok czekoladowy


Nic dodać, nic ująć wielki kawał czekolady, słodki, sycący i niestety kaloryczny. Od czasu do czasu kawałek nie zaszkodzi;)

Składniki
  • 1 kostka margaryny
  • herbatniki (użyłam pełnoziarnistych)
  • suszone wiśnie (wedle uznania)
  • 1,5 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4,5 szkl. mleka w proszku
  • 3/4 szkl. wody
Sposób
W garnku na małym ogniu łączymy wodę, margarynę, cukier oraz kakao. Gdy się połączą garnek zestawiamy z ognia i powoli, stopniowo wsypujemy mleko w proszku, jednocześnie mieszając, aby nie powstały grudki. Do masy dodajemy suszone wiśnie oraz drobno pokruszone herbatniki. Masę przekładamy do keksówki (użyłam jednorazowej- jak dla mnie łatwiej się z niej wyciąga gotowy blok), ugniatamy łyżką. Przygotowany deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 


16 komentarzy:

  1. smak dzieciństwa,,niestety za którym nie przepadałam :) nigdy nie lubiłam suszonych owoców,teraz robię go sama i ich ilość jest znikoma,ale za to dodaje sporo orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! To musi ukoić wszelkie smutki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez mam zamiar robic, bo baaaaardzo dawno juz u Nas nie było

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy moga byc rodzynki za miast sliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwek nie dawałam, w przepisie są wiśnie. Generalnie można dodać wszystko co się lubi mogą to być rodzynki, suszone morele, śliwki, a nawet orzechy;)

      Usuń
  5. Ile gram trzeba dodać wiśni i herbatników? Opakowania są różne , więc pytam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie dla niektórych mogło brzmieć to trochę mało precyzyjnie, w przepisie jest już zmiana. Proponuję więc dodać herbatniki i wiśnie i ilości wedle własnego uznania;) Cóż jedni wolą więcej czystej czekolady, inni dodatków;) Pozdrawiam

      Usuń
  6. rzeczywiście - wielka czekolada :) Dawno nie robiłam. Zjadłabym kawałek :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukier kryształ czy puder?

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukier kryształ czy puder?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodawałam kryształ, aczkolwiek można dać zamiast niego cukier puder:)

      Usuń
  10. może być masło? zamiast margaryny

    OdpowiedzUsuń