Serniki mają to do siebie, że łatwo jest się nimi zapchać, są bardzo syte, ten zdaje się pod tym względem być nieco "lżejszy", jest bardziej puszysty i wilgotny niż tradycyjny sernik maślany.
Jednak dla mnie numerem jeden pozostaje tradycyjny serniczek maślany z
rodzynkami, który co prawda jest zbity i ciężki ale właśnie takie serniki lubię.
- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 5 kostek sera (1kg)
- 1,5 szklanki cukru
- 10 jaj
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 litra śmietany 30%
- 1 cytryna
Sposób
1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę.
2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy ubić i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny, wszystko starannie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę.
wygląda puszyście! ;)
OdpowiedzUsuńSernik wychodzi bardzo puszysty;)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń