niedziela, 29 grudnia 2013

Sernik z kremówką

Serniki mają to do siebie, że łatwo jest się nimi zapchać, są bardzo syte, ten zdaje się pod tym względem być nieco "lżejszy", jest bardziej puszysty i wilgotny niż tradycyjny sernik maślany. Jednak dla mnie numerem jeden pozostaje tradycyjny serniczek maślany z rodzynkami, który co prawda jest zbity i ciężki ale właśnie takie serniki lubię. 

Spód
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 5 kostek sera (1kg)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 10 jaj
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 cytryna
Sposób
1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę.
2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy ubić i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny, wszystko starannie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę.


3 komentarze: