Jako ogromna maniaczka wszelakich ciast i deserów z dodatkiem kawy pokusiłam się również na to ciasto. Przyznam jednak że kawa jest w nim mało wyczuwalna. Wyszło by zapewne aromatyczniejsze gdyby tak dodać do masy zamiast jogurtów sparzonej mocnej kawy.
Przepis wyszukany z jednego z numerów gazetki "Przyślij przepis".
Biszkopt
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- łyżeczka octu
- 2 łyżki oleju
Masa
- 200 g serka waniliowego
- 200 ml śmietany
- 2 jogurty kawowe
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek żelatyny
Masa wierzchnia
- 300 ml śmietany kremówki
- cukier waniliowy
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo
- kakao do oprószenia
Sposób
1. Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Stopniowo dodajemy do ubitej piany z białek. Mieszamy z mąka i olejem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na pół.
2. Jogurty mieszamy z serkiem, cukrem i śmietaną. Łączymy z namoczoną w gorącej wodzie i przestudzoną żelatyną.
3. Śmietanę ubijamy z cukrem. Mieszamy z ostudzoną żelatyną.
4. Biszkopt wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem, wykładamy masę, pozostawiając jej 6 łyżek. Przykrywamy drugim płatem biszkoptu, smarujemy pozostałą masą i śmietaną. Chłodzimy. Przed podaniem posypujemy kakao.
Ciasto wygląda obłędnie, takie puszyste :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
ciasto wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, również jestem wielbicielką kawy w deserach.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzięki kawie desery nie są nadto słodkie;)
Usuńto takie maniaczki jest dwie:Dbo ja również uwielbiam je w ciastach:)
OdpowiedzUsuńps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)
Wiem, wiem, już nawet oddałam głos na mojego faworyta:)
Usuń