Składniki
- 60 dag twarogu
- 2 jaja
- 10 dag mąki
- 1 dag tartej bułki
- 2 dag masła
- cukier wedle uznania
Sposób
Twaróg przepuścić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami, dodać mąkę i białka ubite na sztywną pianę. Na stolnicy posypanej mąką formować wałeczki, delikatnie je spłaszczyć, pokroić na skośne kluseczki. Gotowe kluski wrzucać do wrzątku, gdy wypłyną wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i osączyć.
Twaróg przepuścić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami, dodać mąkę i białka ubite na sztywną pianę. Na stolnicy posypanej mąką formować wałeczki, delikatnie je spłaszczyć, pokroić na skośne kluseczki. Gotowe kluski wrzucać do wrzątku, gdy wypłyną wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i osączyć.
Podawać bułką tartą zarumienioną na maśle z dodatkiem cukru.
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie:D
OdpowiedzUsuńwieki nie jadłam, ostatnio widzę, że wracasz do smaku które u mnie poszły lekko w zapomnienie.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, zamarzyły mi się takie jak u Ciebie z bułką tartą:)
OdpowiedzUsuńJa podobnie wieki ich nie robiłam, mało co a zapomniałabym, że istnieją:)
Usuń