Ciasteczka te stały się u mnie obowiązkową (zaraz po piernikach) słodką świąteczną przekąską. Są proste i smaczne, uwielbiam je za ten ich orzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu.
Składniki
- 450 g mąki
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 130 g mielonych orzechów
- 1 jajko
- polewa czekoladowa (opcjonalne)
Sposób
Masło urzec z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać jajko, mąkę, orzechy, całość wymieszać.
Ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką do ciastek. Piec w temperaturze 180 st C przez 15 - 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową.
Ciasteczka wspomnienie i tradycja.Nam zawsze będą się kojarzyły ze świętami.
OdpowiedzUsuńMy życzymy Tobie codziennych radości ,dobrych myśli i spokojnych chwil nie tylko na Święta.Wesołych Świąt!
Uwielbiam te ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń