poniedziałek, 9 września 2013

Galareta porzeczkowa


Galaretkę z porzeczki szczególnie lubię na świeżo, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany. Celowo nie oddzielam skórki, czy pestek od soku, zostawiam wszystko jak leci, dzięki temu smak jest głębszy.

Składniki 
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
Sposób
Porzeczki oddzielamy od łodyżki, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie miksujemy je razem z cukrem za pomocą blendera. Gotową galaretę rozkładamy na małe salaterki i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galareta zetnie się sama dzięki obecności pektyn zawartych w porzeczkach.
Jeśli chcemy galaretę przechować na całą zimę, rozkładamy ją do słoiczków i pasteryzujemy. 

niedziela, 8 września 2013

Malinowa zakręcona tarta


Tarta specjalnie dla wszystkich wielbicieli malin, idealna na niedzielną popołudniową kawkę.
Pałaszujcie i odpoczywajcie!

Składniki na ciasto: 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 85 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki zimnej wody
Ciasto na krem
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
Polewa
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • odrobinę śmietanki
Sposób
Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło i zaczynamy zagniatać rękami, następnie dolewamy wody i kontynuujemy zagniatanie, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalki na minimum 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem.
Krem: Mleko gotujemy z cukrem. Do szklanki wsypujemy mąkę i zalewamy ją do pełna wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, po chwili dodajemy żółtko i masło i mieszamy do momentu, aż krem będzie jednolity. 

Foremkę do tarty natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej gorzkiej czekolady wraz z odrobiną śmietanki. 



piątek, 6 września 2013

Marchewka z pieczarkami i reaktywacja


Witajcie! 
Wiem, wiem długa była moja nieobecność, ale mam coś na swoje usprawiedliwienie. Owe "coś" znajdziecie na jednym ze zdjęć... tak tak stos kartek w tle to część materiałów do mojej pracy magisterskiej. Praca niestety nie jest tak okazała zawiera aż? albo raczej dopiero 18 stron... cóż do mety daleka droga, ale jestem dobrej myśli.
Głowa do góry i do przodu!

Składniki
  • 1 kg marchwi
  • 3 łyżki masła
  • 40 dag pieczarek
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 0,5 szkl. śmietany 18%
  • cukier 
  • sól 
  • pieprz
Sposób
Marchew pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru oraz łyżkę masła, udusić na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na maśle, połączyć z miękką marchewką. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, doprawić w razie potrzeby, posypać startym żółtym serem, polać śmietaną. Zapiec w gorącym piekarniku.