niedziela, 7 stycznia 2018

Sernik truflowy



Sernik w wersji kakaowej z truflami. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

Spód
  • 12 dag mąki
  • 7 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 dag cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • duża łyżka kakao
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, zagnieść jednolite ciasto. 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowanym ciastem wylepić dno tortownicy.

Masa serowa
  • 1 kg białego sera
  • 250 g "Trufli"
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 kostki masła
  • 7 jaj
  • 12 dag cukru pudru
  • budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser zemleć 3 razy. "Trufle włożyć do garnuszka, dodać mleko oraz kakao, stale mieszając podgrzewać na wolnym ogniu do momentu powstania jednolitej masy.
Do malaksera włożyć zmielony ser, dołożyć masło, żółtka i cukier puder. Wszystko razem miksować 10 minut. Następnie mieszając masę stopniowo dodawać rozpuszczone i wystudzone trufle. 
W momencie, gdy składniki będą ze sobą dobrze połączone, dodać proszek budyniowy, mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto.
Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę serową wylać na wyłożoną ciastem tortownicę, piec w temperaturze 180 °C przez 60 - 70 minut.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia. 

Dodatkowo
  • 250 g białej czekolady dobrej jakości
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka śmietanki
  • kilka "Trufli" do dekoracji
  • owoc granatu
Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w garnuszku, dodać masło oraz śmietankę. Cały czas mieszając podgrzewać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Rozpuszczoną czekoladą polać sernik, udekorować "Truflami" oraz granatem. 


1 komentarz: