poniedziałek, 15 stycznia 2018

Ryba zapiekana ze szpinakiem z sosem śmietanowym


Dzień dobry!
Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na  zapiekaną rybę. Zazwyczaj używam szpinaku świeżego, jednak tym razem zastąpiłam go mrożonym szpinakiem w liściach ze śmietaną (właśnie taki znalazłam w zamrażalce).


Składniki
  • 60 dag filetów z ryby (np. mintaj, łosoś)
  • 30 dag szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól morska
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do wysmarowania naczynia
Sposób
Świeży szpinak oczyścić z ogonków, umyć, osaczyć na sicie. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut mieszając. Doprawić solą morską oraz pieprzem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i gałką muszkatołową, ułożyć na szpinaku.

Śmietanę zagotować z pozostałym masłem, rozprowadzić w niej powoli mąkę, doprawić estragonem, pieprzem oraz ewentualnie solą.

Rybę zalać sosem śmietanowym. Piec pod przykryciem 35 minut w temp. 180 °C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz