wtorek, 2 stycznia 2018

Raffaello


Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 24x24 cm. 

Biszkopt
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka kokosowa
  • 1/2 litra kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • puszka mleczka kokosowego
  • 5 łyżeczek żelatyny

Dekoracja 
  • wiórki kokosowe
  • kulki "Rafaello"

Sposób

Biszkopt
1. Białka z cukrem ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna.
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito, ubijając na najwolniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać do masy.
3. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. 

Pianka kokosowa
1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę, nie zagotowując jej, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. 
2. Masę przykryć, przestudzoną włożyć do lodówki na całą noc.
3. Na drugi dzień rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.
4. Zimną kremówkę ubijać na najwyższych obrotach miksera około 5 minut, śmietana powinna się napowietrzyć.
5. W następnej kolejności, miksując powoli wlewać zimne mleczko kokosowe i miksować razem 5 minut (jeśli mleczko kokosowe po otwarciu puszki było u góry twarde, przełożyć je do miseczki i zmiksować blenderem na gładko).
6. Pod koniec miksowania, powoli wlewać letnią żelatynę. 
7. Jeśli masa będzie rzadka odczekać chwilę, aż zacznie tężec i wtedy wylać ja na biszkopt.
8. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
9. Przed podaniem ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz cukierkami "Raffaello".

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza