wtorek, 16 stycznia 2018

Muszle makaronowe z mięsnym farszem




Muszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych. 

Składniki
  • 18 muszli makaronowych
  • 400 g mielonego mięsa
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • żółty ser (do posypania)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • natka pietruszki

Sposób
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać umyte, potarte na tarce pieczarki, przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dorzucić mięso mielone oraz ketchup. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Passatę wlać na rozgrzana patelnię, doprawić do smaku pieprzem oraz bazylią, tymiankiem i oregano. Następnie przelać ją do naczynia żaroodpornego.

Makaronowe muszle ugotować al`dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju, osączyć z wody i przestudzić, a następnie nadziać mięsnym farszem i ułożyć w naczynku żaroodpornym na sosie.

Naczynko wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, zapiekać około 20 minut. Po tym czasie danie posypać posiekana natką pietruszki oraz startym żółtym serem, włożyć do wyłączonego piekarnika aby ser się rozpuścił. 





3 komentarze:

  1. Dania z piekarnika są genialne. Szybkie, jednogarnkowe i bardzo aromatyczne, bo smaki podczas pieczenia się ze sobą przenikają. Twoja potrawa wygląda obłędnie, przepis do zapisania i wypróbowania w najbliższym czasie. Ten ciągnący się z wierzchu ser sprawia, że aż ślinianki pracują intensywniej na samą myśl. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. I o to chodzi w przepisach! Muszle makaronowe z mięsem od razu pobudzają moją wyobraźnie i kubki smakowe :) Przyprawy takiej jak bazylia, tymianek i oregano dodają aromatu, a passata pomidorowa fajnie to wszystko spaja i akumuluje. Świetny, dość prosty, uniwersalny "w zastosowaniu" przepis!

    OdpowiedzUsuń