niedziela, 1 grudnia 2013

Kawowiec


Jako ogromna maniaczka wszelakich ciast i deserów z dodatkiem kawy pokusiłam się również na to ciasto. Przyznam jednak że kawa jest w nim mało wyczuwalna. Wyszło by zapewne aromatyczniejsze gdyby tak dodać do masy zamiast jogurtów sparzonej mocnej kawy. 

Przepis wyszukany z jednego z numerów gazetki "Przyślij przepis".

Biszkopt
  • 1 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżki oleju
Masa
  • 200 g serka waniliowego
  • 200 ml śmietany
  • 2 jogurty kawowe
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek żelatyny
Masa wierzchnia
  • 300 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo 
  • kakao do oprószenia
Sposób
1. Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Stopniowo dodajemy do ubitej piany z białek. Mieszamy z mąka i olejem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na pół. 
2. Jogurty mieszamy z serkiem, cukrem i śmietaną. Łączymy z namoczoną w gorącej wodzie i przestudzoną żelatyną. 
3. Śmietanę ubijamy z cukrem. Mieszamy z ostudzoną żelatyną.
4. Biszkopt wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem, wykładamy masę, pozostawiając jej 6 łyżek. Przykrywamy drugim płatem biszkoptu, smarujemy pozostałą masą i śmietaną. Chłodzimy. Przed podaniem posypujemy kakao.


6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda obłędnie, takie puszyste :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, również jestem wielbicielką kawy w deserach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dzięki kawie desery nie są nadto słodkie;)

      Usuń
  4. to takie maniaczki jest dwie:Dbo ja również uwielbiam je w ciastach:)
    ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem, już nawet oddałam głos na mojego faworyta:)

      Usuń