piątek, 27 grudnia 2013

Sos na ciepło do ryby, którego musicie spróbowac

Delikatny i rozpływający się w ustach sos na ciepło do ryb, którego Wam gorąco polecam. Pierwszy raz jadłam go w tym roku na wigilii pracowniczej, postanowiłam zrobić taki w domu, w oryginalnym wyczułam śmietanę i serki topione, wcale się nie myliłam, wyszedł identyczny. Wszystkim smakował ze smażoną miruną, myślę, że będziemy przyrządzać go znacznie częściej niż tylko na Wigilię.

Składniki
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 2 podłużne serki topione śmietankowe Hochland
  • odrobina żółtego sera do zagęszczenia
  • 1 mały brokuł
  • pieprz
Sposób
Brokuł ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Śmietankę zagotować, rozpuścić w niej serki topione, w razie problemów można całość połączyć blenderem. Przyprawić pieprzem, dodać brokuł postrzępiony na drobne kawałeczki, całość w razie potrzeby zagęścić startym na tarce żółtym serem. Gotowym gorącym sosem polewać ryby. 



Wigilia 2013

7 komentarzy:

  1. Kocham wszelkie serowe sosy z makaronem, ale z rybką to dla mnie nowość. Chętnie spróbuję dla odmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ser i brokuły lubię ale do tej pory łączyłam tylko z kurczakiem. do ryby też mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię połączenie ryby i brokuła. a jak do tego dochodzi jeszcze ser to ja jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe połączenie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń