środa, 5 czerwca 2013

Pulpety zapiekane w sosie śmietanowym



Zauroczona szatą graficzną zakupiłam ostatnio w Biedronce tom II książki kucharskiej z przepisami czytelników kropka tv. W owej książce zamieszczono ponad 210 przepisów, a najfajniejsze jest to że przepisy są świetnie porozkładane w poszczególnych działach, każdy przepis zamieszczono na osobnej stronie i opatrzono zdjęciem. Słowem książka zachęca formatem do lektury. 
Tak też zrobiłam na pierwszy ogień padły te oto pulpety, które znajdziecie w dziale dania z mięsa mielonego na stronie 167. Przepis w trakcie robienia uległ małym modyfikacjom:)

Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka zwykła
  • 2 jajka
  • brokuł
  • 2 kostki rosołowe
  • 1,5 dużej gęstej śmietany
  • 2 średnie cebule
  • pieprz 
  • majeranek
  • bułka tarta
  • kula sera mozzarella
Sposób
Mięso, przyprawę, czosnek, wymoczoną i odsączoną bułkę oraz jaja mieszamy w misce. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Brokuł gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wykładamy obok pulpetów. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z gorącym olejem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy na patelnię, doprawiamy do smaku. Zalewamy pulpety i brokuł, układamy ser mozzarella pocięty w plasterki, podpiekamy.

5 komentarzy:

  1. świetny obiadek, szybko i ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuły, mozzarella i sos śmietanowy - tak, to lubię! :) Przepyszne połączenie. Nigdy nie jadłam czegoś takiego w towarzystwie pulpetów, ale to całkiem niezła propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  3. i ten piękny, zielony brokuł :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie obiadki to ja baaaardzo luuuubię:D

    OdpowiedzUsuń