środa, 1 maja 2013

Ślimaczki szpinakowe



Smaczne, szybkie i niedrogie - świetna propozycja na zakąskę w czasie majówki, można je podawać na wiele sposobów, jako potrawę samodzielną, bądź też zapieczone z serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis.

Ciasto naleśnikowe
  • 3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki

Farsz szpinakowy z twarożkiem
  • 1 opakowanie szpinaku w brykiecie
  • 1 kostka białego sera półtłustego
  • 15 - 20 dag żółtego sera
  • pieprz, sól
 Sposób
Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz: zamrożony szpinak wykładamy na patelnię, rozgrzewamy, czekamy aż woda odparuje, dodajemy biały ser, przyprawiamy pieprzem i solą, zestawiamy z ognia dodajemy potarty żółty ser, dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy. Każdy naleśnik smarujemy farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Można podawać polane sosem koperkowym, bądź też bez nakłuwania na patyczki zapiec w piekarniku.


5 komentarzy:

  1. świetne:) ostatnio mam jakaś fazę na szpinak:) jestem ciekawa do czego je wykorzystujesz:);

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jest ze mną, bardzo często wykorzystuję w kuchni szpinak:)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł:) Uwielbiamy szpinak, dlatego to danie musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak niemal w każdej postaci, a te ślimaczki są bardzo apetyczne:-)

    OdpowiedzUsuń