Wykorzystując sezonowe owoce: kończące się śliwki oraz maliny i rozpoczynające winogrona wyszła tarta z serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin.
Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej.
Ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
- 1 kostka białego sera twarogowego
- 3 łyżki śmietanki 12%
- 2 jajka
- 1 op. cukru waniliowego
- cukier do smaku
Sposób
1.
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól,
następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z
ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół
godziny w lodówce.
2. Przygotować masę serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite na sztywną pianę białka z 2 jajek i wszystko razem wymieszać łyżką.
3. Owoce umyć, śliwki wypestkować, przełamać na pół. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, na ciasto wylać masę serową, poukładać owoce.
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut.
Piękna :) i zapewne pyszna !!
OdpowiedzUsuńPowiedzmy, że niezła;)
Usuń