Nie do końca jestem pewna skąd mam przepis na te gofry, jednak obstawiałabym, że z jakiegoś opakowania "śnieżki", idealne zarówno na obiad na słodko jak również popołudniowy deser.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 6 łyżeczek cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki
- 30 dag śliwek
- garść malin oraz kulek winogron
- bita śmietana
Sposób
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka) płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor.
Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną.
Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz resztą owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz