Kabaczkowy sezon w pełni, co dla mnie jako zwolennika tegoż warzywa oznacza że trzeba go wykorzystać, tym bardziej że posiada dużą zawartością witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu, dodatkową zaletą jest jego niska kaloryczności (100 g kabaczka to 20 kcal). Kabaczek najbardziej cenię w wersji tradycyjnej sięgającej korzeniami do czasów dzieciństwa- obtoczony w bułce tartej i usmażony na patelni, nie jest to na pewno wersja dietetyczna, ale cóż;) Najlepszy jest już taki przestudzony letni, podawany z ziemniaczkami i surówką, równie dobrze spisze się jako ciepła przekąska.
Składniki
- 1 kabaczek
- vegeta
- pieprz
- sól
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób
1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe.
2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
wieki nie jadłam, smaku mi narobiłaś:P
OdpowiedzUsuń