Składniki
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 200 ml śmietanki 18%
- 3 łyżki mąki
- 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 500 ml wody
- sól
- pieprz
- olej
Sposób
Pieczarki umyć, pokroić dość drobno (ja zazwyczaj kroję w cienkie plastry, większe z plastrów jeszcze przecinam na pół). W garnku na oleju zeszklić posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, dorzucić pokrojone pieczarki, przyprawić solą i pieprzem wszystko razem dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną całość zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Jeśli pieczarki miały w sobie dużo wody bulionu możemy dać mniej. Na koniec sos zagęścić zaklepką przygotowaną z mąki i śmietany.
uwielbiam!:) choć dziś na obiad robiłam zamiast z pieczarkami to z grzybami z lasu:)
OdpowiedzUsuńSzkoda że nasze lasy takie ubogie w grzyby;/
UsuńWspaniały sos, zjadłabym go z makaronem penne :)
OdpowiedzUsuńTak, tak Klaudio z makaronem i jeszcze z serkiem topionym dodanym do sosu, o którym zapomniałam robiąc sos:)
UsuńWow, super sosik, taki uwielbiam najbardziej, pieczarkowy mój ulubiony, choć bulionu jeszcze nigdy nie dodawałam :))
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyc smietanki 30% zamiast smietany?
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej ja generalnie daję taką jaka znajduje się w danej chwili w lodówce więc bywa że zamiast 18% jest 12% bądź 30%. W składnikach też już poprawiłam, ponieważ miałam na myśli śmietankę 18%, a wpisałam śmietanę. Wyszło na to że dodaję gęstą.
UsuńPozdrawiam
Bardzo lubię taki sosik, serwuję go do wielu dań - do kurczaka, schabowego czy też placków ziemniaczanych:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry :))
OdpowiedzUsuń