Jedna z tych zup, których smaku się nie zapomina. Przepis zaczerpnięty z edycji "Przepisy czytelników" Biblioteczki Poradnika Domowego z 1994 roku z delikatnymi własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego.
Składniki
- 25 dag mięsa gulaszowego
- 6 szkl. rosołu (ja dałam z kostki)
- 3 cebule
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag kiszonej kapusty
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól
- 2 łyżki sproszkowanej papryki
- 2 łyżki margaryny
Sposób
Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać do mięsa, posypać papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz