sobota, 10 listopada 2012

Piaskowiec z owocami


Tym razem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu.
Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą.

Składniki
  • 25 dag masła
  • 2 szkl. maki
  • 1 szkl. cukru
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 3 jaja
  • mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób
Masło ucieramy z cukrem na jednolita masę, dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest już gładka, wsypujemy proszek, mąkę i budyń. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy jedną cześć ciasta, na nią owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto dość źle się wykłada, po jest bardzo klejące, przykleja się do owoców, szczególnie tak drobnych jak porzeczki. Owoce nie muszą być dokładnie pokryte ciastem. Piec 40 minut w temp. 160 st.

1 komentarz: