niedziela, 18 listopada 2012

Pizza z tuńczykiem


Przepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga Dzikowiec od kuchni i muszę przyznać że wyszło faktycznie fantastyczne. Tuńczyk miał byc w sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze będę go wykorzystywac do pizzy...

 Ciasto 
  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody 
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży
Składniki na moją pizzę
  • zeszklona na oleju cebula
  • tuńczyk w zalewie pomidorowej
  • groszek
  • ser żółty
Sposób
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie. Po około 10 minutach wyrabiania, ciasto nadaje się do rozwałkowania. Ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.  Ja zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni.

Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • bazylia 
  • oregano
  • cząber
  • tymianek
  • można dać po prostu zioła prowansalskie, które w swoim składzie mają powyższe przyprawy;) 



Potrawy rozgrzewające

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pizzę w każdym wydaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna!:) z tuńczykiem jeszcze nie robiłam pizzy, a bardzo go lubię, więc muszę to zmienić przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza z tuńczykiem to jedna z najsmaczniejszych, moim subiektywnym zdaniem :)
    Wygląda bardzo apetycznie na tych Twoich zdjęciach

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda doskonale! Cieszę się, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń