Przepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga Dzikowiec od kuchni
i muszę przyznać że wyszło faktycznie fantastyczne. Tuńczyk miał byc w
sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie
pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze będę go wykorzystywac do pizzy...
Ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży
Składniki na moją pizzę
- zeszklona na oleju cebula
- tuńczyk w zalewie pomidorowej
- groszek
- ser żółty
Sposób
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie. Po około 10 minutach wyrabiania, ciasto nadaje się do rozwałkowania. Ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ja zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni.
Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- bazylia
- oregano
- cząber
- tymianek
- można dać po prostu zioła prowansalskie, które w swoim składzie mają powyższe przyprawy;)
fantastyczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę w każdym wydaniu. :)
OdpowiedzUsuńpyszna!:) z tuńczykiem jeszcze nie robiłam pizzy, a bardzo go lubię, więc muszę to zmienić przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńpolecam;)
UsuńPizza z tuńczykiem to jedna z najsmaczniejszych, moim subiektywnym zdaniem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie na tych Twoich zdjęciach
Wygląda doskonale! Cieszę się, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń