Może to nie to samo co oryginalne amerykańskie pancakes miksowane z maślanką, ale moje z braku laku też wypadły dobrze, pomimo, że z mlekiem. Zrobiłam z nich wielki kopiec poprzekładany musem jabłkowym z cynamonem, a na wierzch posłużyłam się jabłkami podsmażonymi na patelce z cynamonem i cukrem waniliowym. Z poranną kawą wypadły wyśmienicie.
Składniki
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szkl maki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka
- cynamon
- mus jabłkowy
Sposób
Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron.
Gotowe pancakes przełożyć musem jabłkowym, co drugą warstwę posypać dodatkowo cynamonem. Na wierzch wyłożyć jabłka pokrojone w kosteczkę, podsmażone delikatnie na patelce z cynamonem i cukrem waniliowym.
Twoje śniadanie idealnie nadaje się do konkursu który prowadzony jest teraz na moim blogu. Polecam! Szczegóły: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńdzięki za informację;)
UsuńAle pulchniusie, mniam :)Ja właśnie zaraz piekę na jutro na obiad pancakejki :)
OdpowiedzUsuń