piątek, 9 listopada 2012

Zapiekane ziemniaki z majerankiem



Wykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha!
U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią. 

Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 30 dag żółtego sera
  • pół kostki masła
  • majeranek
  • sproszkowana papryka łagodna
  • pieprz, sól
Sposób
Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki masła. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika.


2 komentarze: