środa, 31 października 2012

Pierogi z kapustą i grzybami



Kapusta kiszona bardzo często gości na moim stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z kapustą i pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z kapustą i pieczarkami, polane zasmażką z cebulki.

Składniki
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów

Farsz
  • 0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
  • 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki)
  • sól, pieprz
  • zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
  • do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera
Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem.
Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować.
Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce. 
Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na półmisku, przed podaniem polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz