Kapusta kiszona bardzo często gości na moim stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z kapustą i pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z kapustą i pieczarkami, polane zasmażką z cebulki.
Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
Farsz
- 0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
- 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki)
- sól, pieprz
- zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
- do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera
Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem.
Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować.
Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce.
Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na półmisku, przed podaniem polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz