Zbliżają się święta, dlatego właśnie nastawiając się małymi krokami na smaki świąteczne postanowiłam przygotować to ciasto, z którego najsmaczniejsza jest dla mnie górna warstwa z orzechami i miodem. Spośród wielu odmian snickersa, przygotowywanych w moim domu, ten przepis najbardziej przypadł moim gustom.
CIASTO
- 0,5 kg mąki
- 20 dag margaryny
- mniejsze 0,5 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu
- 1 jajo, 1 żółtko
Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C.
MASA ORZECHOWA
- 20 dag orzechów włoskich lub laskowych
- 12 dag margaryny
- 0,5 szkl. cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Margarynę, cukier, miód, wodę zagotować. Na koniec dodać orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu.
BUDYŃ
- 3/4 litra mleka (z tego odlać połowę szklanki, która będzie potrzebna do do rozrobienia mąki)
- 1 kostka margaryny, bądź masła
- 0,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę.
Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową.
wieki nie piekłam tego ciasta, a bardzo lubię ;)))
OdpowiedzUsuńja również;)
Usuńpyszne ciacho, które robię na jakieś okazje zawsze:)
OdpowiedzUsuńCześć :) Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, o szczegółach możesz poczytać na moim blogu. Pozdrawiam serdecznie! gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMoja babcia zawsze robi to ciasto na wszystkie okazje:) Znika w moment:) Tylko babcia daje posiekane orzechy na wierzch:)
OdpowiedzUsuńZ posiekanymi orzeszkami szybciej robi się miękkie zapewnię, mój snickers musi postać przez noc, aby karmelowo - orzechowy wierzch zmiękł nieco;)
Usuń