niedziela, 7 kwietnia 2013

Sernik maślany z rodzynkami


Święta, święta i po świętach. Jakby nie patrzeć więcej przygotowań do świąt niż samego odpoczynku, właśnie w kwestii wypoczęcia czuję niedosyt. Nie żebym zupełnie nie odpoczęła od codzienności, jednak dzięki zimowej aurze pogodowej zazwyczaj pełne słoneczka, pachnące wiosną i świeżością święta Wielkiej Nocy, zamieniły się w pochmurne i śniegowe Boże Narodzenie, niestety zakończone dla mnie w dodatku antybiotykiem.

Ciasto

Składniki
  • 2 całe jaja
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 czubate łyżki mąki wrocławskiej
Sposób
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Masa serowa

Składniki
  • 1 kg sera białego tłustego
  • 1 kostka masła 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 żółtek (białka zostawić do ubicia na pianę)
  • 2 łyżki mąki kartoflanki
  • 1,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki wedle własnego uznania 
Sposób
Ser zmielić dwukrotnie, zalać kostką roztopionego, gorącego masła, dodać cukier puder, 8 żółtek, kartoflankę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek oraz rodzynki, wszystko porządnie mieszamy, wykładamy na ciasto na blachę. 
Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady i śmietanki.   




czwartek, 21 marca 2013

Udka duszone w warzywach z winem


Nie macie wrażenia że ta zima nigdy się nie skończy?
Dziś początek kalendarzowej wiosny, tymczasem za oknami iście zimowa sceneria. W pracy dzieci oczekiwały chwili nadejścia Pani wiosny, a co za tym idzie przemarszu wiosennego połączonego z "topieniem marzanny", tymczasem obyło się bez tego zwyczaju, bowiem wcześniej można by ją było zakopać w śniegu aniżeli utopić... cóż nam pozostało... czekanie na radosne, słoneczne dni, czekanie za przyrodą budzącą się do życia.... no właśnie pozostało jedynie czekanie...

Składniki
  • 4 podudzia z kurczaka
  • garść kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 3 pory
  • 5 marchewek
  • 1 seler 
  • 2 pietruszki
  • kostka rosołowa
  • olej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • oregano
  • sól, pieprz
Sposób
Kapustę drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Marchew, seler i porę obrać, pokroić w słupki.
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody.Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka, zrumienić. Zdjąć mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut. 
Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Grecka sałatka z serem feta


Sałatka moja ulubiona, co prawda pomidory zimą to nie to samo co te polne soczyste i aromatyczne, ale całość wyszła apetycznie.

Składniki
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 6 pomidorów 
  • 3 ogórki (latem 6-7 ogórków gruntowych)
  • 1 opakowanie sera feta
  • sos grecki do sałatek (można zastąpić ziołami prowansalskimi i oliwą)
  • można dołożyć też fioletową cebulę pokrojoną w pióra, oraz oliwki
Sposób
Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry, pomidory kroimy na ćwiartki.. Sałatę lodową myjemy, następnie rwiemy na kawałki. Wszystko wrzucamy do miski, na sam koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę oraz sos grecki przygotowany według przepisu na opakowaniu (3 łyżki wody + 3 łyżki oleju + zawartość torebki) całość delikatnie zamieszać.