środa, 10 kwietnia 2019

Barszcz ukraiński


Przepis pochodzi z książki "Zupy siostry Marii" wyd. Martel

Składniki
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 100 g drobnej fasoli 
  • 4-5 czerwonych buraków
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • włoszczyzna
  • 4-5 ziemniaków
  • 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory bez skóry z puszki
  • 150 g kapusty (najlepiej włoskiej)
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól do smaku 
Sposób
Fasole opłukać i moczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie ugotować i osolić gdy będzie już miękka. Buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać zimna wodą i gotować na średnim ogniu. Dodać cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do mięsa. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Mięso, włoszczyznę, cebulę i liść laurowy wyjąc z wywaru, dodać ziemniaki i chwilę pogotować. Dorzucić pomidory, buraki i kapustę. Posolić do smaku. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny oraz mięso pokroić i razem z ugotowaną fasolą dodać do zupy. Można dodać trochę koncentratu buraczanego aby zupa zyskała na kolorze. Chwilę pogotować.

2 komentarze:

  1. U mnie dzisiaj na obiad gra główne skrzypce. Jedna z moich ulubionych zup

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup. Bardzo dobra, treściwa, nawet nie trzeba głównego dania przy niej serwować

    OdpowiedzUsuń