sobota, 9 maja 2015

Sałatka Polo





Składniki
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 6 pomidorów 
  • 3 ogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa kebeb/gyros
  •  kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego)
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • tłuszcz do smażenia mięsa
Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego.
Sposób
Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry. Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. 
Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni.
Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami. 

Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego wymieszania z sosem czosnkowym, dopiero po wyłożeniu mięsa i grzanek możemy całość polać sosem.

8 komentarzy:

  1. Poproszę porcyjkę, bo wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym się podzieliła, niestety po sałatce pozostały jedynie wspomnienia;)

      Usuń
  2. bardzo fajna sałatka! :) ja też rzadko bywam w lokalach gastronomicznych, wolimy gotować razem w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas niestety M. unika kuchni jak ognia, więc o wspólnym gotowaniu nie ma mowy;)

      Usuń
  3. Super sałatka,lubię tego typu;)

    OdpowiedzUsuń