środa, 20 maja 2015

Placuszki z cappuccino

Jak już pisałam we wczorajszym poście na temat jogurtowych placuszków z miętą , zrobiłam też wersję z cappuccino. Nie miałam wczoraj czasu na wstawienie kolejnego przepisu, teraz kiedy mała słodko śpi mam na to chwilę. 
Placuszki wyszły bardzo smaczne, te na zdjęciach są "nagie", nieco później, gdy aparat odpoczywał już na dnie szuflady zostały przeze mnie "ubrane". Przyznam że z dodatkiem nutelli i posiekanych orzechów było im do twarzy.

Składniki
  • 2 jaja
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
  • 1/3 szkl. mleka 
  •  około 1,5 szkl. mąki
  •  6 łyżek cappuccino orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka cukru 
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Sposób
Do miski wbijamy jajka, do nich dodajemy jogurt naturalny oraz mleko, dokładnie mieszamy składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: mąkę, cappuccino, proszek do pieczenia, cukry oraz sól. Delikatnie mieszamy. 
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka.

Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym.

Gotowe świetnie smakują posmarowane delikatnie nutellą, bądź innym kremem koniecznie z dodatkiem orzechów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi. 

5 komentarzy:

  1. Super pomysł! Idealne na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykłe połączenie. Muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż slinotoku dostałam, pieknie wygladają

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dziś robiłam z rabarbarem, ale wersją cappuccino mnie już kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń