sobota, 4 stycznia 2014

Dewolaje z żółtym serem i papryką


Nie muszę Wam pewnie pisać po raz kolejny jaką jestem wielką fanką papryki. Ubóstwiam jej smak i dodaję ją wszędzie gdzie tylko mogę, dziś w roli głównej w dewolajach.

Składniki 
  • 4 niezbyt duże filety z kurczaka
  • 4 słupki żółtego sera
  • 8 paseczków czerwonej papryki
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • delikat do mięs
  • tłuszcz do smażenia - u mnie margaryna 
Sposób
Filety z piersi kurczaka rozbijamy cienko, uważając aby się nie przerwały, przyprawiamy. Na każdym rozbitym płacie układamy po słupku żółtego sera oraz po 2 paski czerwonej papryki, gotowe zwijamy w roladki. Dewolaje obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.



8 komentarzy: