wtorek, 7 stycznia 2014

Karkówka w cebuli

Aromatyczna i soczysta karkóweczka, właśnie z karkówką zapiekaną w piekarniku ostatnio bardzo dużo eksperymentuję. Jest o wiele lepsza niż smażona tradycyjnie, bardzo miękka i rozpływająca się w ustach.

Składniki
  • 1 kg karkówki
  • 8 dużych cebul
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
Sposób
Karkówkę po opłukaniu należy pociąć na plastry około 2 centymetrowe. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (z każdej strony po 3 minuty), nie przesadzając, ponieważ karkówka dojdzie jeszcze w piekarniku. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w cienkie plasterki, pietruszkę oraz selera ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, smażymy, gdy nieco zmięknie dorzucamy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym lub brytfance (koniecznie z pokrywką) układamy podsmażone warzywa, na nie kładziemy karkówkę następnie całość przykrywamy pozostałymi warzywami. Naczynie zamykamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C, pieczemy przez 1,5 godziny.


2 komentarze:

  1. Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń