poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pierogi z serem


Czy jest ktoś kto nie lubi tradycyjnych pierogów? Myślę, że takich osób jest bardzo mało. Pierogi są jednym z tych dań, które zależnie od farszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię).

Ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • 1,5 szkl. gorącej wody
  • szczypta soli
Masa serowa
  • 80 dag twarogu 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 żółtka

Sposób
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut.  
Przygotowujemy masę serową: ser rozcieramy widelcem aż zmięknie, dodajemy żółtka oraz cukry. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy na środek każdego kółka masę serową i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi wrzucamy do osolonej gorącej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy ok 3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podajemy polane sosem owocowym, bądź zasmażoną bułką tartą z dodatkiem cukru. 

Wigilia 2013

2 komentarze:

  1. Jedne z moich ulubionych zaraz po tych ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :D Pycha :) Zjadłabym je na jutrzejszy obiad ;)
    Pozdrawiam
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń