Z pozoru zwykły drożdżowy, jednak sekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza, tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego.
Przepis na dużą blachę piekarniczą.
Ciasto
- 3 jaja
- 0,5 kostki margaryny
- 7 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 7 dag świeżych drożdży
- 1,5 szkl. mleka
- 70 dag mąki
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 10 dag maki
- 10 dag wiórków kokosowych
- olejek śmietankowy do smaku
- truskawki świeże lub mrożone
Sposób
Margarynę rozpuścić, drożdże rozetrzeć w lekko podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiać rękoma do czasu, aż produkty się połączą. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę połączyć wszystkie składniki w misce. Kruszonka z wiórkami kokosowymi będzie dość lepka (przykleja się do rąk) ale to jej naturalna cecha.
Dużą blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyć na niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce, na nie kruszonkę (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawi mnie ta kruszonka - pozdrawiam :-)