Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.
Przepis podejrzany TUTAJ .
Składniki
- 200 g masła
- 4 jaja
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 300 ml mleka
- 80 dag świeżych czereśni
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy
Sposób
Masło roztapiamy, studzimy. Czereśnie myjemy, drylujemy i pozostawiamy na sicie.
W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę.
Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądające kosteczki. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Też robiłam dziś clafoutis, chociaż w nieco innej wersji :) Nie wątpię, że to także musiało smakować wspaniale.
OdpowiedzUsuń