Latem napawa nas prawdziwa ochota na grilla, właśnie taka zachcianka owładnęła mną w sobotę... grillowana kiełbaska, tosty z mięsem mielonym, grecka sałatka z serem feta , gdyby nie pochmurna aura pogodowa i komary grill pewnie przeciągnął by się do bardzo późnego wieczora.
Czy próbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym to moja (podpatrzona u teściowej) najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
- 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
- 1 chleb tostowy pszenny krojony
- przyprawa do mięsa mielonego
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- trochę bułki tartej oraz kaszy manny
Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając (aby podczas pieczenia nie oddzielało się od chleba). Tosty układać na ruszcie najpierw stroną na której znajduje się mięso mielone, następnie przewrócić na moment na stronę samego chlebka.
Ponieważ mięso dochodzi bardzo szybko tosty wymagają doglądania.
Podawać z sosem czosnkowym i sałatką.
Tosty przed grilowaniem |
Gotowe tosty |
Nie zabrakło również sałatki z serem feta (przepis na blogu) |
fajny pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)
OdpowiedzUsuńWszystko przed Tobą Justyno;) Ja po raz pierwszy jadłam je 2 lata temu są wyśmienite, a chlebek bardzo miękki i kruchą skorupką;)
UsuńA czy mięsko nie pospada położone do dołu na ruszcie?
OdpowiedzUsuńNiema takiej opcji, chyba że dasz mięso świeżo mielone, luźne nie związane jajkiem i bułką, wtedy pospada;) Nadaje się też takie mięso gotowe klopsikowe, ponieważ jest już związane. Dodatkowo przed smażeniem trzeba to mielone trochę wetrzeć w tosta... nic się nie martw jeszcze nie miałam przypadku abym je zbierała po ruszcie;)
Usuńpomysłowe!:) chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńW życiu nie spotkałam się z takim pomysłem na grillową potrawę ale zapowiada się bardzo ciekawie :) Zazdroszczę ogrodui takiego cudownego grilla :)
OdpowiedzUsuńJa takimi chlebkami z mielonym mięsem zajadam się już chyba z 20 lat. Pomysł podpatrzyliśmy w Bułgarii gdzie takie chlebki sprzedawano na ulicy. Aby mięso nie odpadało, dobrze aby chleb był nieco czerstwy, wcześniej mięso należy skropić oliwą a ruszt powinien być dość gorący. Niestety przez te 20 lat nie udało mi się ustalić jak te chlebki nazywano w Bułgarii
OdpowiedzUsuńWróciłem z Bułgarii gdzie wreszcie udało mi się ustalić nazwę tego grilowanego chleba z mielonym mięsem. Kiedyś nazywano takie chlebki "strandżanki", teraz nazwy są różne, najczęściej wywodzą się języka angielskiego.
UsuńTakie chlebki z mielonym mięsem w południowej Bułgarii nazywają się STRANDŻANKI. Pycha!
OdpowiedzUsuń