Jest to bardzo prosty przepis z domowego notatnika na gołąbki, których nie musisz zawijać...
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 70 dag białej kapusty
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 szklanka kaszy manny
- sól, pieprz, papryka słodka mielona
- czosnek
- mąka do obtoczenia gołąbków
Zalewa
- 4 szkl. wody
- 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
- 2 kostki rosołowe
Sposób
Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut.
Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką.
fajne:)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji gołąbków jeszcze nie jadłam, piękne :)
OdpowiedzUsuńmniam!:) też czasem robię wersję bez zawijania nawet lepsza wg mnie:)
OdpowiedzUsuń