poniedziałek, 18 lutego 2019

Zupa gulaszowa z wołowiną



Pożywna zupa na którą przepis znalazłam na blogu KARMELOWY . Białe wytrawne wino zastąpiłam czerwony - takie akurat miałam pod ręką. Zupa najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu.

Składniki
  •  400 g wołowiny pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  •  1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina
  • 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę
Sposób
Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, smażyć z każdej strony na rumiany kolor, przełożyć do miski. 
Do tego samego garnka włożyć cebulę, czosnek, marchewkę oraz pietruszkę, podsmażyć. Wsypać sproszkowane papryki oraz tymianek, podsmażyć, dolać wino, dusić na średnim ogniu do momentu odparowania wina. 
Wlać bulion, dołożyć passatę pomidorową oraz koncentrat, wrzucić wołowinę, gotować na średnim ogniu około 1 godzinę. 
Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę, doprawić solą i pieprzem, gotować około 40 minut (do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie). Podawać z pieczywem. 


3 komentarze: