wtorek, 29 stycznia 2019

Paprykarz


Chciałabym podzielić się z Wami naszą domową wersją paprykarzu.

Składniki
  • 3 kg pomidorów 
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchwi
  • 4 kostki rybne
  • 1 szkl. surowego ryżu
  • łyżka mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/4 szkl. octu
  • 1/2 szkl oliwy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • olej do smażenia ryby
Sposób
Pomidory obrać ze skóry (najlepiej poprzez zalanie na moment wrzątkiem i ściągnięcie jej nożykiem), pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. 
Wszystkie składniki (oprócz ryby) wymieszać i gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny. 
Kostki rybne usmażyć na patelni, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu warzyw dołożyć do nich rybę, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Gotować w słoikach 20 minut. 


6 komentarzy: