sobota, 2 grudnia 2017

Kawowiec bez pieczenia


Składniki
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • cukier puder do smaku
  • 1/2 l kremówki
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • podwójne espresso
  • łyżka likieru amaretto
  • kilka ziarenek kawy do ozdoby
Sposób
Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia. 
Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem łyżki likieru amaretto, ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 24 cm.  
Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody, Po napęcznieniu rozpuścić w 1/2 szkl, wrzątku, wystudzić. 
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut. 
Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą. 

1 komentarz: