poniedziałek, 15 września 2014

Pizzerki





Banalnie proste, idealne na szybką kolację, doskonałe jako przekąska. 
Z podanych składników na ciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek.

Ciasto
  • 30g drożdży
  • 270ml letniej wody
  •  450g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Sos 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie (wedle uznania)

Dodatki
  • 4 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag ulubionej wędliny 
  • 30 dag żółtego sera
  • pieprz, oregano, bazylia 
Sposób
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy oliwę, wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy do momentu kiedy zrobi się elastyczne, gotowe zostawiamy do podrośnięcia. 
W tym czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi. 
Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry.
Ciasto podzielić na równe części, każdą część kolejno spłaszczyć, posmarować sosem, ułożyć dodatki: odsączoną cebulkę z pieczarkami, szynkę, przyprawy. Na sam koniec każdą pizzerkę posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut.


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) Przepraszam jeśli jestem upierdliwa ale uważam że to idealna inspiracja do akcji (nie)nudna kanapka.. Jeśli masz ochotę wziąć w niej udział będzie mi miło :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale boskie, zjadłabym teraz taką z dziką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie pizzerinki uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie. Bardzo fajny przepis. mniam mniam.... Na pewno będę częstym gościem na blogu oraz będę polecać znajomym.
    Zapraszam również na mój blog :
    resopsychologia-laskos.blogspot.com/

    Posiadam tytuł magistra pedagogiki zdobyty na Uniwersytecie Wrocławskim oraz jestem doktorancką nauk społecznych na Dolnośląskiej Szkole Wyższej. Poprzez swoją działalność, pragnę ukazać wszystkim odwiedzającym mój blog fascynującą wiedzę popartą moimi własnymi badaniami naukowymi .

    OdpowiedzUsuń