piątek, 19 września 2014

Galat z kurczaka


Gości u nas zazwyczaj przy okazji jakichś uroczystości, tym razem od Wielkanocy nie było go w naszym domu. W przypływie ogromnej ochoty postanowiłam to zmienić.  Oto i jest on - galacik z kurczaka.
 
Składniki 
  • 6 pałek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • średniej wielkości pietruszka
  • pół selera 
  • liście laurowe
  • sól, vegeta
  • 8 ziaren pieprzu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka groszku
  • 1,5 paczki żelatyny wieprzowej

Sposób 
Z kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem wody. 
Gdy woda będzie wrzeć wrzucamy do niej liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, vegetę oraz naszą obraną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i selera, wszystkie w całości. Gotujemy na małym ogniu, do czasu kiedy mięso i warzywa staną się miękkie, po ugotowaniu wyciągamy je z rosołu, wywar zaś przecedzamy przez sito do innego garnka. 

Mięso oddzielamy od kości i skórek, kroimy na mniejsze kawałki,  marchewkę i jajka kroimy w kostkę (te ostatnie możemy również pokroić w plasterki). Żelatynę przygotowujemy z naszym przecedzonym rosołem wg przepisu na opakowaniu. Do salaterek wkładamy marchewkę, odcedzony groszek, jajko i mięso, zalewamy wywarem z żelatyną, zostawiamy do stężenia. 



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie galarciki, u nas też podaje się go na różne uroczystości, pyszne:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ,przysmak mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz słyszę taką nazwę :) U mnie się mówi po prostu- galaretka :) Ale nie ważne jak kto co nazywa (choć twoja nazwa jest znacznie fajniejsza), ważne że jest pysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to bardzo dziwne, bo w moich rejonach galatetka to taka na słodko z owocami:) jak widać co miejsce to inne nazewnictwo nawet tych klasycznych potraw:) U nas jest to galat albo galantyna;)

      Usuń