niedziela, 6 października 2013

Ciastka warszawskie


Przepis który Wam dziś prezentuję to ciastka mojego dzieciństwa, o ile moja mama uwielbiała piec i każda niedziela z lat dziecięcych kojarzy mi się z ciastem o tyle bardzo rzadko piekła ciastka. Te są jednymi z tych nielicznych ale uwierzcie mi drugich tak smacznych nie znam.

Recepturę na powidła macie TUTAJ na wypadek gdyby ktoś z Was przypomniał sobie że miał je zrobić;)


Składniki 
  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 2 jaja
  • 8 dag drożdży
  • parę łyżek mleka
  • powidła śliwkowe 
Dodatkowo
  • cukier na obtoczenie krążków
Sposób
Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Gdy składniki się połączą, wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie połowie wykroić posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na posmarowanej tłuszczem blaszce w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. 


13 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają takie ciasteczka z "oczkiem" ze śliwkowych powideł:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak z cukierni. Pychota. Właśnie piję herbatkę z cytryną i bardzo by mnie takie jedno uszczęśliwiło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Współczuję dojazdów - ja jeżdżę do pracy autem 20 minut, i czasem mnie to drażni...
    A ciasteczka wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka pierwsza klasa:) a dojazdy są meczące - mnie teraz 2 lata czekają takie wyprawy co 2 tyg po poltorej godziny prawie w jedna strone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam teraz w miesiącu 3 zjazdy, szczęście że to ostatni rok:)

      Usuń
  5. Ciasteczka wyglądają przepysznie. Jestem ciekawa skąd taka nazwa w książeczce, bo z Warszawy to nie kojarzę tego typu ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze że nigdy się nad tym nie zastanawiałam:)

      Usuń
  6. Dobrze mieć na poprawę humoru takie ciasteczka gdzieś schowane:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobrze smakuje z konfltura pigwowa.

    OdpowiedzUsuń